- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 197 wyświetleń
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 6 łyżek mąki
- 3 jajka
- 2 cebule
- 150 g wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Cukinię obierz, przekrój i wydrąż miąższ. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach, przełóż do miski, posyp odrobiną soli i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij cukinię z soku.
- Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni.
- Usmażony boczek i cebulę dodaj do cukinii i połącz z mąką i jajkami.
- Masę przypraw solą i pieprzem.
- Łyżką nakładaj niewielkie placuszki na rozgrzany na patelni olej.
- Smaż z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.
Wskazówki:
Część podsmażonego boczku i cebulki możesz zostawić i posypać nimi usmażone placuszki.
Żródło przepisu:
Mniam
Placuszki z cukinii testowaliśmy już w różnych wydaniach. Tym razem do ciasta dodaliśmy boczek i cebulkę. Okazało się to być bardzo udanym połączeniem. Polecamy! 🙂